We zijn in Noorwegen!

18 t/m 25 mei

Hier hebben we echt lang naar uitgekeken, tijdens de verkoop van het huis, het opruimen, het regelen, hadden we het ook regelmatig over onze eerste reis als huislozen, de wens was Noorwegen en nu is het dan zover, we zijn in Noorwegen! We beginnen wel meteen ons plan aan te passen, op de boot zaten erg veel Nederlanders die elkaar kenden. Nadat we een praatje hadden gemaakt begrepen we dat ze naar een christelijke conferentie in Oslo gaan. Dit hebben we ooit in Krakau ook meegemaakt en daar was het toen bizar druk en vol in de stad. We besluiten om voor Oslo een plekje aan het water te zoeken en daar tot tweede pinksterdag te blijven.

We vinden een prima plekje in Tonsberg waar we wandelen, lezen en een beetje luieren. Dan wordt het tijd om naar Oslo te rijden en allereerst een bezoek te brengen aan het Vigelandpark. Door veel mensen aanbevolen en als ik de foto’s bekijk is het wel wat voor ons. We vinden het allebei mooi, imposant en de moeite waard. We lopen dan ook best een tijd door het park, soms gaat één van ons met Boris op een bankje zitten en slentert de ander tussen de beelden en toeristen rond.

rondwandelen in het Vigelandpark

Later op de middag rijden we naar Topcamp Bogstad aan de rand van Oslo. Een enorme camping die nu zo goed als leeg is, super sanitairgebouw met wasmachine. Meteen maar even gebruik gemaakt van de wasmachine om het beddegoed te wassen. De volgende ochtend rijden we de stad in en vinden bij de haven een parkeerplek. Oeps! bij terugkomst zien we dat hier geen campers mogen staan. Zou de bekeuring nog volgen of hebben we mazzel!? We wandelen naar het operagebouw, dat kunnen we eigenlijk niet overslaan, we willen niet echt de stad in maar dit gebouw willen we wel even zien. Het is de moeite meer dan waard, we wandelen het wit marmeren dak op, hebben mooi uitzicht over de stad en bewonderen de architectuur.

weerspiegeling in de ramen van het operagebouw

Rob gaat nog even op jacht naar Noorse kronen, maar de geldautomaten die het doen geven alleen euro’s?! Wij vinden het toch wel prettig om wat lokaal geld te hebben, ook al kunnen we tot nu toe alles pinnen. Met de camper verlaten we daarna weer de stad, Rob vindt het fijn rijden in Noorwegen, zelfs in een grote stad als Oslo, rijdt men rustig. Tijdens het wandelen in Oslo viel ons ook al op dat er relatief weinig lawaai is, weinig straatgeluid van auto’s, bussen of motoren, mensen praten rustig. Het heeft een heel kalme, prettige uitstraling.

Vanuit Oslo rijden we naar Vikersund , een klein onbetekenend plaatsje, maar wel met een prima plek aan het water om te overnachten en de volgende ochtend in het dorp brood te kopen en eindelijk Noorse kronen uit de muur te halen. Dan verder het binnenland in en dan volgt één van de mooiste routes die we tot nu toe in ons camperleven hebben gereden, zo overweldigend mooi. Het eerste stuk rijden we langs een rivier, lieflijk, rustig, kleine dorpjes en hier en daar een boerderij.

het begin van een prachtige route

Dit is weg nr. 7 en die leidt ons naar Hardangervidda, dit is een nationaal park, waar je met de auto alleen om heen kunt. Er ligt nog sneeuw! Na iedere bocht is het nog mooier, we stoppen regelmatig om van het uitzicht te genieten en deze immense sneeuwvlakte te bewonderen. We overwegen zelfs even of we op een parkeerplaats gaan overnachten. De warme kleren aan en naar buiten, met Boris de sneeuw bekijken en snuffelen, maar het windje is guur en het is nog maar 16 uur, dus dat betekent binnen blijven.

zo mooi!

We besluiten toch maar door te rijden naar een ander hoogtepunt. De Voringfossen watervallen. Weer wauw!! Op de parkeerplaats vinden we een plekje waar we kunnen overnachten en als na het avondeten de laatste bus met toeristen is vertrokken zijn wij aan de beurt. Het is rond 19.30 uur zo goed als verlaten en kunnen we volop genieten van dit mooie natuurgeweld. Het smeltwater dendert naar beneden en we blijven regelmatig staan om dit in ons op te nemen. Er zijn stukken wandelpad, trappen, rotsblokken en grindpaden waarover je langs de watervallen kunt lopen en klauteren.

hoog op de brug bij de watervallen

We lopen een kleine 3 km, maar wel zo’n 21 verdiepingen volgens de stappenteller. Wat een dag, Noorwegen bevalt ons wel! Daar helpt natuurlijk ook wel bij dat we ongelooflijk mooi weer hebben. Iedere dag rond de 24 graden, strak blauwe lucht en alleen op de sneeuwvlakte een lange broek aan. Tja, hoe goed kunnen we het hebben!

we zijn onder de indruk van de watervallen

s morgens om 8.00 uur komt de eerste bus alweer aan gereden, we hebben gisteren op het juiste moment de watervallen bekeken, want vanaf 9.00 uur is het echt druk met bussen. Wij gaan weer een klein stukje verder, van een hoogte van 1300 meter dalen we af naar het water van de Eidfjord. Een mooie route met imposant rondtollende tunnels en prachtige vergezichten. In Eidfjord, strijken we neer op een camping. We zijn vroeg en hebben de mazzel dat we aan het water kunnen staan met gezellige Duitse buren. Na de lunch lopen we even een rondje in het dorp, dat is echt helemaal op toeristen gericht er ligt ook een enorm cruiseschip aan de kade. Wij vinden een wandeling in de omgeving die erg mooi is en na 7 km klimmen en dalen komen we weer terug op de camping. We eten heerlijk buiten in het zonnetje. Dit was echt een week met een gouden randje. Volgende week reizen we verder in dit prachtige land en kunnen jullie lezen waar we onze camper nog meer gaan neer zetten.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_3542-768x1024.jpg

regelmatig is er ook speeltijd voor Boris

de laatste video staat hier

Je ziet het goed we zijn actief op Facebook, Instagram, Youtube, Threads en Polarsteps. Klik op de logo’s en je komt uit op de juiste plek. Het link symbool (de laatste in het rijtje) gaat naar Polarsteps, we hebben nog geen Polarsteps icoontje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *